Следвайте Гласове в Телеграм      Международният валутен фонд иска да увеличи

...
Следвайте Гласове в Телеграм      Международният валутен фонд иска да увеличи
Коментари Харесай

МВФ иска увеличаване на вноските на членовете си с 50%

Следвайте " Гласове " в Телеграм      

Международният валутен фонд желае да усили с 50% вноски на своите членове, с цел да обезпечи запас за финансиране на страните, които се нуждаят от неговата помощ.

" Увеличаването на квотите би нараснало непрекъснатите запаси на МВФ и би засилило основания на квоти темперамент на фонда, като понижи зависимостта от заеми и по този метод подсигурява главната роля на квотите в ресурсите на МВФ ", се показва още в известието на финансовата организация, представено от Българска телеграфна агенция.

Предложението планува, откакто нарастванията на квотите влязат в действие, заемните запаси, включващи Двустранните съглашения за заеми и Новите договорености за заемане, да бъдат понижени.

" Предложеното нарастване на квотата идва в комплициран миг за международната стопанска система. В духа на интернационалното съдействие се надявам, че това предложение ще събере допустимо най-широка поддръжка от страна на членовете и че по-късно ще реализираме прогрес в пренареждането на квотите ", споделя Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ.

Изпълнителният съвет изиска Съветът на шефовете да гласоподава това предложение до 15 декември. За да бъде утвърдено то, е належащо болшинство от 85% от общия брой на гласовете.

МВФ се финансира посредством вноски (квоти) от всяка страна членка. Размерът на вноската се дефинира съгласно формула, която показва каузи на страната в интернационалните заплащания, както и нейния Брутният вътрешен продукт. 25% от квотата на всяка страна да бъде импортирана в специфични права на тираж (СПТ), а останалите 75% в локалната валута.

По данни на българското Министерство на финансите българската квота е 896.3 млн. СПТ.

Събраните средства се разходват за разпределяне на заеми за страни, които изпитват краткотрайни усложнения с паричния си баланс. В подмяна те се задължават да изпълнят избрани задължения, да организират промени. България има осем такива съглашения с МВФ сред 1991 и 2004 година

Размерът на вноските въздейства на кредитния запас, до който ще има достъп страната членка, и на гласовете, с които тя взе участие във вземането на решения. По подразбиране всяка страна има право на 250 базови гласа плюс по един за всеки 100 хиляди СПТ от квотата си.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР